Bölümün Amaçları

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM PROGRAMI AMAÇLARI*

Eğitim Programının Amacı (EPA)

Başarım Göstergeleri (BG)

EPA1- Mezunlar, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi, sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri gerçekleştirir.

BG1-Mezunların %60’ı dört (4) yıl içinde Beslenme ve Diyetetik uygulamalarının yürütüldüğü alanlarda diyetisyen ya da akademisyen olarak istihdam edilir.

 

EPA2-   Mezunlar, yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek mesleği ile ilgili güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eder ve araştırma, bilimsel, topluma katkı faaliyetlerine katılır.

BG2- Mezunların %5’i dört (4)  yıl içinde mesleki alanda; sertifika, kurs, kongre ve seminer gibi mesleki ve bireysel gelişim programlarından herhangi birine katılır.

BG3- Mezunların %5’i 4 yıl içinde lisansüstü eğitim programlarına devam eder.

BG4-Mezunların %5’i beslenme ve sağlık alanında bilimsel yayınları takip eder.

BG5-Mezunların %5’i araştırma, proje vb. faaliyetlere katılır.

EPA3-   Mezunlar, yasal düzenlemeleri takip ederek mesleki etik ve evrensel değerleri benimseyen, etkili iletişim becerilerine sahip olarak sağlık ekibinin bir üyesi olarak görev yapar.

BG6-Mezunların %3’ü politika geliştirme vb. faaliyetlere katılır.

BG7-Mezunların %60’ı beslenme uygulamalarında mesleki değerleri ve etik ilkeleri gözetir.

BG8-Mezunlardan hizmet alan bireylerin memnuniyet oranı %60’dir.

BG9- Mezunların %60’ı kişilerarası iletişim becerilerini etkili kullanır.

BG10- Mezunlarımız ile birlikte çalışan ekip üyelerinin memnuniyet oranı %60’in üzerindedir.

*09.04.2025 tarihli ve 37/01 sayılı Fakülte Yönetim Kurulu Kararı’na göre revize edilmiştir.

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM PROGRAMI AMAÇLARI

Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Beslenmenin; büyüme, gelişme, yaşam boyu sağlığın korunması, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlık sorunlarının tedavisinde önemi anlaşıldıkça, sağlık ekibinin önemli bir üyesi olan diyetisyenlere duyulan gereksinim de artmıştır.

Bölümümüz hedefi, birçok alanda görev alabilecek niteliklere sahip;

  • Klinik Diyetisyeni,
  • Poliklinik Diyetisyeni,
  • Yönetici Diyetisyen,
  • Toplum Sağlığı Diyetisyeni,
  • Danışman Diyetisyen,
  • Eğitici Diyetisyen,
  • Araştırmacı Diyetisyen olarak çalışabilecek mezunlar yetiştirmektir.