Genel Bilgi
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu bünyesindeki “Beslenme ve Diyetetik” bölümü 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 03.08.2011 tarihinde kurulmuştur. Bölüm 05.08.2016 tarihinde 29792 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararla kurulan “Sağlık Bilimleri Fakültesi” bünyesinde konumlandırılmıştır.
Kazanılan Derece
Öğrencilerimiz, 4 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra "Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması" ile "Diyetisyen" ünvanı almaya hak kazanırlar. Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Bölümümüz, birçok alanda görev alabilecek niteliklere sahip;
- Klinik Diyetisyeni,
- Poliklinik Diyetisyeni,
- Yönetici Diyetisyen,
- Toplum Sağlığı Diyetisyeni,
- Danışman Diyetisyen,
- Eğitici Diyetisyen,
Araştırmacı Diyetisyen olarak çalışabilecek mezunlar yetiştirmek amacıyla uluslararası ölçütler doğrultusunda yapılandırılmıştır.
Bölüm Profili
Bölümün öğretim dili Türkçe`dir. Bölümde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 1 profesör, 2 Yardımcı Doçent, 2 Araştırma Görevlisi tarafından sağlanmaktadır. Bölüm, beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili zorunlu dersler ile seçmeli dersler içermektedir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde bölüme öğrenci alınması planlanmaktadır.
Öğrenci Kabul ve Kayıt Koşulları
Bölüm, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (LYS) sonucu ile öğrenci almaktadır.
Önceki Öğrenimin Tanınması
Programlara öğrenci kabulü, ilgili mevzuat uyarınca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesinde kayıt yaptıran öğrenciler başvurdukları takdirde, kredi ve not transfer talepleri bölüm tarafından değerlendirilip, akademik yılın ilk haftası yönetim kurulunun onayına sunulur ve talepler tekrarlanamaz.
Program Yeterlilikleri (Kazanımları)
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgiye sahiptir.
- Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır,
- Toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde beslenme ve beslenme bilimi ilkelerini planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir
- Mesleğin gerektirdiği istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek donanıma sahip olur.
- Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarını öğrenir, değerleri ve sorumlukları bilir, uygulamalarını bu değerler doğrultusunda gerçekleştirir.
- Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır
- Öğrenme hedeflerini belirler ve uygular
- Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Alan araştırmalarında takım çalışması yapabilir
- Sağlık alanındaki bilimsel bilgi, yenilik ve gelişmeleri izleyebilmek ve kullanabilmek için Mesleki İngilizceyi iyi bilir ve alanındaki kaynakları takip eder
Yüksek Lisans/ Doktora Olanakları
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Beslenme ve Diyetetik programlarının yanı sıra sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında da yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölümde ara sınav, kısa sınav, proje, rapor, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, uygulama sınavı vb. çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel akademik başarı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İstihdam Olanakları
1. Tedavi Kurumları
- Özel ve kamuya bağlı hastaneler
- Poliklinikler,
- Sağlık merkezleri,
- Diyaliz üniteleri
- Diyabet Tedavi Üniteleri
- Metabolizma Hastalıkları Üniteleri
- Enteral-Parenteral Beslenme Üniteleri
- Onkoloji Üniteleri
- Rehabilitasyon Üniteleri
- Transplantasyon Üniteleri
- Kardiyoloji Üniteleri
2. Toplu Beslenme Sistemleri
- Yemek fabrikaları
- Otel yiyecek ve içecek bölümleri
- Toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları
3. Halk Sağlığı Hizmeti Verilen Kurumlar
- Ana-çocuk sağlığı merkezleri
- Toplum sağlığı merkezleri
- Sağlık ocakları
- Çocuk ve yaşlı bakımevleri
- Spor okulları
- Zayıflama Merkezleri
4. Besin Sanayi
5. Araştırma Kurumları
6. Eğitim Kurumlar